Intr-o era atat de dezvoltata a tehnologiei, este din ce in ce mai greu sa faci distinctia intre ce este real si ce nu, iar cu aceasta problema trebuie sa ne confruntam multa vreme. Ceea ce putem face, insa, este simplu. Trebuie sa invatam care sunt caracteristicile si trasaturile unei stiri fake. In unele situatii de putem da seama chiar din titlu, in alte situatii trebuie sa facem o cautare mai amanuntita.
Care este semnificatia unui fake-news?
Dupa cum ii spune si numele, un fake news este o stire falsa, postala in mediul online cu scopul de a aduna un numar mare de vizitatori. Problema este cand acei vizitatori cred cu tarie in ceea ce s-a afirmat in stirea respectiva si incep sa imprastie in stanga si in dreapta acele informatii eronate.
Cum iti dai seama ca ai de-a face cu un fake news?
Sunt cateva indicii care dau de gol o stire falsa si de care trebuie sa tinem cont atunci cand incepem sa citim una.
Titlul este compus din cuvinte mult prea pompoase, cum ar fi: senzational, incredibil, de necrezut, nemaivazut, nemaiintalnit, scandalos, socant. Aceste cuvinte sunt scrise cu litere mari, pentru a atrage atentia, pentru a iesit din comun. Dar, de cele mai multe ori (chiar in toate cazurile), aceste stiri care au un astfel de titlu, nu prezinta realitatea. O stire adevarata nu ar avea de ce sa foloseasca astfel de cuvinte bombastice pentru a convinge receptorul ca informatia pe care o prezinta in randurile scrise este reala. O stire adevarata se va comporta ca atare.
Un fake news nu cuprinde declaratii, surse sau un context potrivit informatiilor. Acesta, iarasi, este un indiciu foarte bun dupa care te poti ghida pentru a afla daca o stire este adevarata sau nu. In compozitia unei stiri adevarate vei gasi declaratii ale persoanelor pe baza carora s-a facut stirea respectiva. De exemplu, daca stirea se bazeaza pe un context medical, vor fi prezentate in aceasta declaratii ale unor doctori, introduse in interiorul unor ghilimele sau scrise cu italice, iar la final insotite de formulari de felul acesta: asa cum a afirmat/spus/ … .
Un fake news cuprinde de la inceput pana la sfarsit formulari bombastice, care sa iti atraga atentia asupra subiectului, insa, la final, vei vedea ca nu ai aflat foarte multe detalii. Sau, mai sunt si unele situatii in care continutul nu se potriveste cu titlul. Titlul abordeaza o tema care sa fie atractiva, iar cand intri pe stirea respectiva sa vezi concret despre ce este vorba sau sa afli detalii, o sa constati ca de fapt nu ai ramas cu nimic.
Unele fake news se ascund mai bine de ochii critici, in timp ce altele sunt complet evidente. Insa, cel mai bine este sa iti alegi o sursa de incredere de informatii si sa nu iei in considerare ce se vorbeste pe alte site-uri.
In concluzie, in cazul in care regasesti una dintre metodele de idenficare a unui fake news in stirile pe care le citesti, cel mai bine dezaboneaza-te de la site-ul respectiv.